ntuvp0uct5fbq2epp7nk

برنج در رژيم غذايي مردم كشور از اهميت بسياري برخوردار بوده و در رديف كالاهاي استراتژيك جاي گرفته و دومين ماده غذايي اكثر مردم كشور پس از گندم مي باشد از اين رو بحث فرآيند تبديل شالي به برنج از اهميت بسياري برخوردار است. تفاوت بین سبوس برنج و شلتوک یا چلتوک برنج در عکس زیر به صورت مصور توضیح داده شده است .

در سيستم هاي متداول برنجکوبی  ، ابتدا شالي ( برنج کامل با پوسته ) خشك شده و سپس توسط دستگاه تميز كن ، تميز شده و پس از آن  پوسته بيروني شالی که : چلتوک یا شلتوك و به انگلیسی   Husks / hulls  خوانده میشود ,  با استفاده از دستگاه پوست كنده میشود  .شلتوک یا چلتوک برنج در تمامی عطاری ها قابل تهیه است و بنا به دستور کتاب اعجاز خوارکیها از دکتر غیاث الدین جزایری میتوان ان را شست و جوشاند و سپس خنک کرد و با چاشنی ها نوشید و یا برای تهیه کته از این آب استفاده کرد تا از تمامی خواص مفید آن بهره مند شد .

 

سبوس

 

پوسته دروني شالی که پس از شلتوك یا چلتوک قرار دارد و لايه Bran  یا سبوس خوانده میشود ,  توسط دستگاه سفيد كن از شلتوك جدا و در پايان به کمک دستگاه بوجار  (غربال)  برنج های خرد شده و نيم دانه از دانه های سالم جدا مي گردد .

شلتوک و یا سبوس برنج منبع بسیار خوبی از ویتامنین های گروه B محصوصاً B1 است.ویتامینهای گروه B یکی از ویتامینهای مهم و ضروری برای حفظ سلامت موها است.

شلتوک پوست برنج بیرونی شالی است و قبل از سفید شدن پوسته دیگری دارد که سبوس خوانده میشود . آنرا پودر کرده و میتوان با ماست و ….. مورد تغذیه قرار داد . در برخی موارد از آن برای تهیه شامپو و شوینده ها استفاده میکنند .

جالب است بدانید که <ویتامین B1> یا تیامین برای آزاد کردن انرژی از چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها مورد نیاز است. این ویتامین:

  • برای رشد بچه ها و باروری در بزرگسالان ضروری است.
  • برای افراد عصبی، نگران و مضطرب بسیار مفید است.
  • توانایی مغز را زیاد می کند.
  • به سوء هاضمه کمک میکند.
  • برای عملکرد صحیح قلب بسیار مفید است.

علائم کمبود ویتامین B1 عبارتند از احساس خستگی . کم اشتهایی، یبوست، عصبی بودن، سوء هاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن، ضربان قلب و زود رنجی. اگر کمبود B1 ادامه داشته باشد گرفتگی ماهیچه ساق پا، درد و سنگینی در ساق پا، گرمی پا، خواب رفتن و بی حس شدن سرانگشتان دست و پا احساس میشود.

 

روغن سبوس برنج

یکی از فراورده های مهم استخراجی از سبوس برنج ، روغن آن است که در بازارها با نام روغن سبوس برنج بفروش میرسد . سبوس برنج از فرآورده‌های جنبی کارخانجات برنجکوبی است که حدود 10% وزنی هر دانه شلتوک را شامل می‌شود و حاوی 25-15 درصد روغن است. این روغن به جهت اثرات دارویی مثبت از جمله کاهش کلسترول و چربی خون، غذای سلامتی، روغن قلب نامیده می‌شود. روغن سبوس برنج از مواد با درجه آلرژی زایی بسیار کم محسوب شده و در تغذیه کودکان مفید است. دوام روغن سبوس برنج زیاد است و به راحتی فاسد نمی‌شود . همچنین مسایل ایمنی روغن سبوس برنج بوسیله کمیته FDA/WHO اداره امور دارویی و غذایی سازمان بهداشت جهانی مورد بررسی قرار گرفته و ایمنی آن برای مصرف انسان بدون هیچگونه عوارض جنبی مورد تأیید قرار گرفته است.دراین مقاله به بررسی روش های استخراج لیپیدها از سبوس برنج ،انواع و ویژگی های روغن سبوس برنج می پردازیم.
 

ویژگی‌ها و خواص آن را می‌توان بشرح زیر برشمرد:
* روغن سبوس برای قلب مفید است، حاوی اوریزانول است که سبب کاهش کلسترول بد LDL و افزایش کلسترول خوب HDL و نیز کاهش تری گلیسیرید می‌شود.
*دارای نسبت ایده‌آل از اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع است.
* روغن سبوس برای پوست بسیار مفید بوده و حاوی اسکوالن است که سبب تقویت پوست شده و چروک افتادن را به تأخیر می‌اندازد.
* حاوی آنتی اکسیدان‌های طبیعی محافظ پوست است.
* حاوی 4- هیدروکسی- 3- متوکسی سینامیک است که سبب ترشحات هورمونی شده که تجدید جوانی را بدنبال دارد.
* ,حاوی توکوفرول است که سبب توازن سیستم عصبی می‌شود.
* حاوی توکوترینول است که خواص ضد سرطان و ضد التهاب خون دارد.
*مقدار کالری حاصل از این روغن در مقایسه با سایر روغنهای خوراکی، در موقع طبخ، 15% کمتر است.

سبوس برنج و مو

ماده‌ی دیگری که در برنج باعث شده آن را یک حامی بزرگ برای پوست و موهایمان بدانیم، وجود مقادیر قابل توجه ویتامین B در برنج است. ویتامین‌های گروه B و به خصوص B5 باعث تحریک سوخت و ساز سلول‌های زنده و فعال پیاز مو می‌شود، یعنی همان چیزی که یک موی فعال برای زیستن و رشد کردن به آن نیاز دارد.

ترمیم پوست با برنج

کاربرد ویتامین B تنها به ریزش مو محدود نمی‌شود. این ویتامین در مواردی که فرد تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد بسیار مفید است، چرا که تجویز خوراکی و موضعی آن ترمیم پوست را سرعت می‌بخشد.

خیلی‌ها تصور می‌کنند برای این که پروتئین بدنشان تأمین شود باید گوشت بخورند. ولی در واقع این طور نیست، چرا که پروتئین موجود در گیاهان می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت و منابع حیوانی باشد، به خصوص که منابع حیوانی معمولاً با داشتن کلسترول بالا برای افراد مسن و بیماران قلبی چندان مناسب نیست. یکی از این گیاهان، برنج است. پروتئین درصد بالایی از وزن خالص برنج را تشکیل می‌دهد و این رقم به حدود 11 درصد می‌رسد و در صورت همراهی برنج با حبوبات مثل لوبیا و عدس به تنهایی و بدون مصرف گوشت، نیاز روزانه پروتئین فرد را تأمین می‌کند.

درمان بیماری های روده

هم‌اکنون تقریباً اکثر پزشکان معتقدند سبوس مهم‌ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می‌رود. جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول (کیسه‌ای مدور به اشکال و اندازه‌های مختلف است که در جدار داخلی روده ایجاد می‌شود)، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت‌های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می‌گردد) پیشگیری می‌کند.

بر اساس پژوهش‌های مختلف، سبوس غنی‌ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب می‌شود. این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همی سلولزی است، موجب افزایش حجم مدفوع می‌شود. افزایش حجم مدفوع عامل اساسی مبارزه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کولون است. در این میان نباید فراموش کرد همان‌گونه که کاهش یا عدم مصرف سبوس برای عملکرد سیستم گوارشی مناسب نیست، افراط و زیاده‌روی در مصرف سبوس نیز عارضه به وجود می‌آورد.

زیاده‌روی در مصرف سبوس ممکن است ایجاد اسهال کند یا منجر به انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود علاوه بر تعادل در مصرف سبوس حتماً پس از مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.

منبع:http://qcm-mazand.com

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>